NIBACOS KOKKOLAN HISTORIA

Seurana Nibacos alkoi hahmottua 1990-luvun alulla, kun kaukalopalloa seurakunnan joukkueessa pelanneet pojat halusivat kokeilla myös salibandya. Noina vuosina seura muodostui Koivuhaassa asustelleiden Ville Hietalan, Toni Paloahon, Sami Pyysalon, Jan Salinin ja Timo Äijälän sekä myöhemmin koulussa tutuksi tulleiden Ilkka Mäen, Jussi Pohjosen ja Kaijus Varjosen ympärille. Tämä ryhmä tutustui salibandyyn pitkälti Mika Sarkkisen avustuksella, kun Sarkkinenkin pelaili seurakunnan joukkueissa. Muutama vuosi meni eri nimillä ja vähemmän tosissaan, kunnes vuonna 1994 Sarkkinen yhdessä Nibacos -nimen jo keksineiden poikien kanssa päättivät perustaa virallisen seuran.

Team Nibacos ry:n nimellä pojat jättivätkin Patentti- ja rekisterihallitukseen anomuspaperit syyskuussa 1994 esitarkistukseen, mutta rekisteröimisen loppuun vieminen taisi kuitenkin unohtua. Kun nuoren lajiliitonkaan jäsenten yhdistysrekisteröinnin tarkistus ei ollut vielä parhaassa terässä, pääsi Team Nibacos osallistumaan ensimmäisen kerran Salibandyliiton viralliseen sarjatoimintaan kaudella 1995–1996, vaikka se ei virallinen rekisteröity yhdistys ollutkaan.

Kesällä 1998 sarjaan ilmoittautumisen yhteydessä paljastui kuitenkin liiton toimesta, että Team Nibacos -nimeä ei löydykään yhdistysrekisteristä. Näin ollen ennen sarjaan pääsemistä kaudelle 1998–1999 oli joukkue uudelleenrekisteröidyttävä. Uudeksi ja ilmeisesti myös seuran viralliseksi perustamispäiväksi on historiankirjoihin merkitty 26.6.1998. Seuraavan vuoden tammikuussa 14.1.1999 ensirekisteröidyn yhdistyksen ensimmäisen kokoonpanon muodostivat puheenjohtaja Jan Salin, varapuheenjohtaja Toni Paloaho, rahastonhoitaja Jukka Määttälä ja sihteeri Sami Pyysalo.

Sarjatoimintaan osallistuminen Ensimmäinen kausi 1995–1996 meni uutuudenviehätyksessä, mitä ihmeellisimmin lopputuloksin. Semmoiset tulokset kuin 10–10 ja 13–12 olivat lähes arkipäivää. Kahdenkymmenen vuoden aikana Nibacoksen miesten edustusjoukkue on viimeistellyt yli kaksituhatta maalia. Seurahistoriansa ensimmäinen sarjamaali näki päivänvalon vuonna 1995 Nurmon liikuntahallissa Nibacoksen sarjapelien avauksessa, kun Ere Vänskä osui Saigon Boisien maaliin 4–3-voittoon päättyneessä ottelussa. Ensimmäisellä kaudella Seinäjoen urheilutalolla nähtiin myös nopea maali, sillä Jukka Määttälä yllätti pietarsaarelaisen Dynamo Traktorin kakkosjoukkueen maalivahdin jo kahden sekunnin pelin jälkeen.

Ensimmäisen kauden jälkeen oli Nibacokselle käydä jo huonosti, kun kentällisen Timo Lehto Joukkuekuva kaudelta 1998–1999 voitetun turnauksen jälkeen. Kuvassa vas. ylhäällä Mika Uusitalo, Petteri Peltoniemi, Jarno Kivelä, Erik Lehtikangas, Tommi Penttilä, Jukka Määttälä, Kai Mård, Jouni Paananen ja Sami Pyysalo. Vas. alhaalla Mikael Judin, Jukka Myllymäki, Jari Isosalo, Markus Visti, Jouni Kattilakoski ja Toni Paloaho. 8 verran pelaajia siirtyi 3. divisioonaan nousseeseen Nurmon Jymyyn. Jan Salinin tarmokkaan värväämisen ansiosta saatiin Nibacokseen uusia pelimiehiä, joista moni on kantanut Nibacos -paitaa pitkään. Nimet Tommi Penttilä, Mika Palo, Kai Mård, Mikael Judin ja Mika Uusitalo ovat vuosien varrella tulleet monille tutuiksi nimiksi. Myös kauden 1999–2000-kauden alla edettiin kriittisiä hetkiä, mutta Jouni Paanasen lujan uskon voimalla kauteen päästiin ja mikä hienointa kauden päätteeksi Nibacos juhli myös ensimmäistä sarjanousuaan.

Ensimmäisenä vuonna 4. divisioonaa pelattiin paikallisesti Pohjanmaan alueella, mutta myöhemmin se laajeni koko Pohjois-Suomea kattavaksi. Pelimatkat suuntautuivat näin aina Oulusta, Kemiin ja Rovaniemelle asti. Nibacoksen 3. divisioonaan nousun aikoihin, lajin alettua enemmän leviämään, palattiin jälleen takaisin Pohjanmaan omaan paikalliseen 3. divisioonalohkoon.

Olosuhteet jarruna

Olosuhteet jarruna Suurimpana esteenä oli alkuvuosina lajin kehittymiselle kunnollisten pelikenttien puute. Kokkolassa ei täysimittaisia pelikenttiä 1990-luvulla löytynyt, mutta ilman innokkaimpia lajin eteen itsensä laittaneita, olisivat lajiolosuhteet olleet vieläkin huonommat. Nibacos piti ensimmäisinä vuosina harjoituksia Koivuhaan koulun pienessä liikuntasalissa iltamyöhään sunnuntaisin. Kolmannesta sarjakaudesta lähtien saatiin huomattava parannus, kun syksystä 1997 eteenpäin aina vuokrasopimuksen päättymiseen saakka kevääseen 2000 asti Nibacoksen pyhättönä toimi Lassie-halli.

Mesilän teollisuusalueella Yrittäjäntien alussa ollutta Lassie-hallia pyöritti Timo Lehto yhdessä pöytätennisseura Vanan kanssa matalakattoisessa teollisuushallissa, jossa oli kaksi alimittaista salibandykenttää. Mutta askel parempaan olosuhteissa oli kuitenkin suuri verrattuna Koivuhaan salin reilun 400 m²:n mittoihin, sillä molempiin kaukaloihin oli alustoiksi hankittu Helsingistä käytetyt kunnolliset pelialustat. Lassie-hallissa vieraili myös vuoden 1998 kevätturnauksessa SSV näyttämässä mallia paikallisille joukkueille, kuinka salibandya pelataan. Lasse Erikssonin valmentaman SSV:n haaviin Kokkolan reissulta tarttui myös Jarkko Kallio, joka siirtyi helsinkiläisten miehistöön seuraavaksi kaudeksi.

Nimi fysiikan tunnilta, logo kaupungin vaakunasta

Ei tullut Kokkolan yhteislyseon lukiota käyneistä Ville Hietalasta, Ilkka Mäestä tai Toni Paloahosta ydinfyysikkoja, vaikka pojat kovin tarkkaan lukion fysiikan tunneilla kirjoja selailivatkin. Mutta jotain melko pysyvää pojat saivat kuitenkin aikaan, ja vieläpä läheisesti fysiikan kanssa tekemisissä olevaa.

Urheiluseurojen nimien keksiminen on monesti pienestä kiinni, niin oli myös Nibacoksen osalta. Erityisesti salibandyseurojen nimet ovat myös monesti mielenkiintoa herättäviä ja useasti erityisen poikkeavia perinteisistä yleisseurojen nimistä. Kokkolan Nibacoskaan ei tee tässä poikkeusta, sillä vuosien varrella on moni ympäri Suomea varmasti miettinyt Nibacos-nimen taustaa. Mutta aivan yhtä hyvin Suomenmaalla olisi voitu miettiä myös IBACOS alfa tai Öjan V&V -nimien taustoja.

Mutta palataan ajassa 20 vuotta taaksepäin ja siihen, kuinka nimi oikein sai alkunsa. Kokkolan urheilutalon 1990-luvun alun yö- sählyturnauksissa nähtiin jos minkälaisia nimihirviöitä. Nibacoksen perustajäsenetkin ehtivät osallistua yöturnauksiin monilla eri nimillä, jotka saattoivat vaihtua joka turnaukseen. Viimeinen pisara oli kuitenkin 1993– 1994 vuodenvaihteen tietämillä Jan Salin keksimä Öjan V&V (Öjan Virkkuu ja Vapaa-aika). Tuo legendaariseksi jäänyt nimi sai pojat oikein todenteolla miettimään jotain parempaa ja pysyvämpää nimeä joukkueelleen.

Fysiikan tunnilla välähti

Lukion laajan fysiikan tunnit saattoivat joskus olla pitkästyttäviä, näin myös Villelle, Ilkalle ja Tonille. Eräs laajan fysiikan oppitunti tarjosi pojille hyvän mahdollisuuden keksiä uutta nimeä seuraavaan turnaukseen. Näin pojat ottivat Nikkolan, Viljanmaan ja Virtasen Laaja fysiikka II -kirjan opettajan iloksi käsiinsä ja alkoivat etsiä joukkueelle sopivampaa nimeä. –Ville kyseli ensin sivunumeroa ja sitten perään rivinumeroa meiltä, palaavat ajassa taaksepäin Ilkka ja Toni. Kokkolan yhteislyseon lukion toista luokkaa tuolloin käyneet pojat olivat koulunsa mukana evakossa Länsipuiston koulun remontin takia SOK:n entisissä tiloissa rautatien varressa, jossa siis Nibacos-nimi löytyikin pienten vaiheiden jälkeen.

–Poikien heittämillä sivu- ja rivinumeroilla seuran nimen pitäisi olla oikeasti M = IBAcos Janne Tuikka Nibacos-nimen keksijät Ilkka Mäki (vas.), Ville Hietala ja Toni Paloaho 20 vuotta myöhemmin Länsipuistossa Kokkolan yhteislyseon lukion edustalla ensimmäiset pelipaidat päällään. 11 alfa -kaavasta johdettu. Mutta todettiin siinä sitten, että samalla sivulla oleva M=NIBAcos alfa -kaava kuulosti ja näytti paremmalta. Alfan pudotimme kuitenkin heti nimestä pois, muisteli Ville fysiikan tunnin käänteitä.

Aivan siltä istumalta nimeä ei vielä lyöty lukkoon vaan kahden seurahistorialle tärkeän henkilön Salinin ja Sami Pyysalon kanssa Ville ja Toni kävivät vielä keskusteluita illalla ennen kuin lopullinen päätös Nibacos-nimestä tehtiin. Ja näin pojat pääsivät yöturnaukseen Nibacos-nimellä, joka on jäänyt monia vuosien varrella askarruttamaan.

Logokin kuntoon

Kun pojat olivat vihoviimein löytäneet nimen joukkueelleen, oli tietenkin tarve tehdä logokin. Seuraavana Kälviällä vuorossa olleeseen turnaukseen pojat ”löysivät” Kokkolan Erotuomarikerhon ”vapaana olleet” jääkiekkopelipaidat, joissa myös Kokkolan tervatynnyrivaakuna oli.

–Ihastuimme tervatynnyrivaakunaan niin kovasti, että kyselimme kaupungilta lupaa käyttää kaupungin vaakunaa logonamme. Yllättävää kyllä, lupaa ei irronnut, naurahtavat pojat jälkeenpäin. Mutta pojat eivät siitä lannistuneet vaan saivat ideoita Kokkolan vaakunasta Nibacos-logoonsa.

–Tonin kanssa Peurankadulla ruutupaperille piirrettiin ensimmäinen logo, johon nipistettiin NY Rangersien vaakuna ja tervatynnyrin paikalle pallo. Tuon ruutupaperin kanssa sitten SWS:lle tilaamaan ne pelipaidat, muistelee kaihoisasti Ville menneitä aikoja. Näin syntyivät Nibacos-nimi ja -logo, joiden avulla kokkolalaisseura on vuosien aikana niittä- nyt mainetta ja kunniaa. Mutta loppuun on pakko kysyä fysiikkaa opiskelleilta pojilta, että mitä noilta fysiikan tunneilta oikeasti jäi mieleen.

Mitäs se M=NIBAcos alfa -kaava nyt tarkoittikaan?

-Enpäs kyllä muista mikä tuo olikaan, mutta käämeihin se taisi liittyä, rohkeni aloittamaan Toni, joka tekee juhlavuoden kunniaksi paluun myös edustusjoukkueeseen kaudelle 2014–2015.

–Jollain tapaa sähkökäämin kierrosten lukumäärän laskemiseen. Voi olla, että muisti tekee tepposen, jatkoi puolestaan Ville, joka esiintyi Nibacos-paidassa ensimmäisellä kaudella. Parhaiten asiasta perillä oli kuitenkin Ilkka, jolta jäi liiton virallisissa peleissä Nibacos-paita päällensä vetämättä. –Joitakin vuosia sitten mä sen luin läpi, kun etsin tuota kaavaa kirjasta. Jos en ihan väärin muista, niin kyseessä on sähkömoottorin momentti, tai siis semmoisen käämin, lyö Ilkka muut ällikällä.

Totuuden nimissä on vielä todettava, että Ilkan muistista löytyi vielä tarkemminkin, mitä jokainen suure itsessään tarkoitti. Jos pojista ei tullut ydinfyysikkoja, ovat he kuitenkin omilla oivalluksillaan lisänneet monen salibandya harrastava kokkolalaisnuoren mielenkiintoa fysiikkaa kohtaan. Toivottavasti mielenkiinnon tuomisen lisäksi nuorille jää myös Villeä, Ilkkaa ja Tonia paremmin mieleen, mitä tuo M=NIBAcos ? tarkoittaakin.


Kuvat ja teksti: Nibacoksen historiikistä, Liekehtivää tykitystä jo 20 vuotta

Nibacos Kokkola ry               

Torikatu 21-23, 67100 Kokkola

Puh. 050 476 9022
toimisto@nibacos.fi


Toimiston aukioloajat:

Maanantai 11.00-16.00

Tiistai 9.00-13.00

Keskiviikko 9.00-13.00

Torstai 8.00-16.00

Perjantai 9.00-15.00


-SALIBANDYÄ SUURELLA SYDÄMELLÄ-